Rutherfordspredning - Breddeopgave 95 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2022)
Artiklen behandler breddeopgave 95 om Rutherfordspredning og viser, hvordan dimensionsanalyse kan bruges til at finde den størrelse, der bestemmer afbøjningen af en alfapartikel, når den passerer tæt forbi en tung atomkerne. I kommentaren sammenlignes problemet med gravitationel afbøjning af en komet eller lys omkring en stjerne, og artiklen fremhæver dimensionsanalyse som et nyttigt pædagogisk redskab til at styrke overblik og begrebsforståelse i introducerende fysikundervisning.