Gammakvant i tyngdefelt - breddeopgave 90 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2021)
Hvordan beviser man, at lys faktisk påvirkes af tyngdekraft? Og hvordan kan en studenteropgave bringe os helt tæt på Einstein? Denne artikel tager udgangspunkt i en konkret eksamensopgave og udfolder Mössbauer-effekten, kvantemekanik og eksperimentel relativitetsteori med pædagogisk elegance. Ikke nok med det – artiklen viser, hvordan velvalgte opgaver kan åbne dybe erkendelser hos studerende. En guldgrube for undervisere, fysikformidlere og nysgerrige læsere, der elsker, når teori og eksperiment mødes.