Piedad de la Cierva og kvinder i spansk videnskab i Sølvalderen - Gómez-Fayrén de las Heras, Carmen (KVANT, 2025)
Denne artikel skildrer, hvordan spanske kvinder, herunder fysikeren Piedad de la Cierva, i 1930’erne og 40’erne kæmpede for adgang til universiteter og forskningsmiljøer under svære politiske og kulturelle forhold. De la Cierva arbejdede bl.a. ved Niels Bohr Institutet, og hendes videnskabelige og institutionelle rejse bliver brugt som prisme til at forstå den spanske "sølvalder" inden for videnskab – en tid med spirende akademisk frihed, men også med religiøs og patriarkalsk modstand. Artiklen trækker tråde til kvinders adgang til uddannelse i Spanien siden 1910 og kobler historiske forandringer med individuelle skæbner. Resultatet er et fascinerende indblik i, hvordan internationale netværk og kvinders egne stemmer formede en overset del af den europæiske videnskabshistorie.