Webb finder en ny klasse af objekter: “Little Red Dots” - Elm Heintz, Kasper; Fuglsang, Laura (KVANT, 2025)
Med James Webb-rumteleskopets skarpe øjne har astronomer identificeret en ny type kosmiske objekter: "Little Red Dots" – røde, kompakte lyskilder fra det tidlige univers. Heintz og Fuglsang forklarer, hvordan disse objekter muligvis er enten supermassive sorte huller indlejret i støv eller ekstremt kompakte galakser med voldsom stjernedannelse. Artiklen gennemgår data og spektrale egenskaber, som røntgenfravær og V-formede spektre, der gør fortolkningen vanskelig – og fascinerende. De diskuterer, hvordan disse fund udfordrer eksisterende modeller for dannelse af galakser og sorte huller og åbner døren for en helt ny forståelse af de første strukturer i universet. En artikel med både teoretisk dybde og observationel begejstring – og med potentiale til at ændre lærebøgerne i astrofysik.