Black Beauty – Et blik ind i Mars’ fortid gennem 3D-mineralkortlægning - Carøe, Martin Sæbye (KVANT, 2025)
Ved hjælp af kombineret røntgen-CT, neutron-CT og røntgendiffraktion skaber forskere en 3D-mineralkortlægning af Black Beauty, en marsmeteorit med zirkonkrystaller op til 4,5 mia. år gamle. Artiklen demonstrerer, hvordan moderne billedbehandling, optimeringsalgoritmer og samarbejde på tværs af fysik og geologi kan bane vej for fremtidig analyse af prøver fra Mars. En inspirerende fortælling om, hvordan state-of-the-art imaging bliver en nøgle til planetforskning.