Gnidning, arbejde og varme – breddeopgave 81 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2019)
Jens Højgaard Jensen bruger en tilsyneladende enkel kælkeopgave til at folde et overraskende rigt fysiklandskab ud. Artiklen går systematisk fra bevægelsesligninger til arbejde-kinetisk energi-teoremet og videre til varmeudvikling og den første hovedsætning, alt sammen med et klart didaktisk sigte. Det er netop samspillet mellem løsning og kommentar, der gør bidraget stærkt: læseren får både facit og en refleksion over, hvordan begreber som arbejde og varme bruges forskelligt i mekanik og termodynamik. Artiklen viser, at fysikundervisning på højt niveau ikke blot handler om at regne rigtigt, men om at forstå begrebernes rækkevidde og begrænsning. Som afslutning åbner den ovenikøbet mod næste opgave, så læserens egen tænkning holdes i bevægelse.