Rutsjende dug: breddeopgave 73 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2017)
En tilsyneladende simpel problemstilling – hvornår glider en dug ned fra et bord? – viser sig at rumme overraskende fysik. Artiklen analyserer problemet med udgangspunkt i klassisk mekanik og friktionskræfter. Der opstilles betingelser for ligevægt og bevægelse, og læseren guides gennem en systematisk modellering af situationen. Samtidig kobles analysen til didaktiske overvejelser om, hvordan sådanne problemer kan anvendes i undervisning. Artiklen demonstrerer, hvordan en konkret hverdagssituation kan åbne for dybere fysikforståelse. Det er et glimrende eksempel på, hvordan simple systemer kan bruges til at illustrere fundamentale principper.