Isaac Newton – teolog, alkymist og fysiker - Høg, Erik (KVANT, 2025)
Denne artikel nuancerer billedet af Isaac Newton ved at placere hans fysiske geni i en bredere intellektuel og historisk kontekst. Ud over mekanik og gravitation beskæftigede Newton sig intensivt med både teologi og alkymi, ikke som sidespor, men som integrerede dele af hans verdensforståelse. Artiklen viser, hvordan Newtons arbejde udsprang af 1600-tallets naturfilosofi, hvor skellet mellem videnskab, religion og metafysik endnu ikke var trukket skarpt op. For fysikere giver teksten anledning til refleksion over, hvordan videnskabelig erkendelse formes af sin tid, og hvordan metodisk stringens kan sameksistere med spekulative studier. Artiklen er samtidig en anbefaling af, at fysikhistorie læses med samme kritiske og analytiske blik, som vi anvender på moderne teorier.