Elastisk fotonspredning på atomer og puck-kollisioner - breddeopgave 61 og 62 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2014)
Denne artikel kobler klassisk og kvantemekanisk fysik gennem en didaktisk tilgang, hvor elastisk fotonspredning sammenlignes med makroskopiske kollisioner. Ved at anvende analogier til puck-kollisioner skabes en intuitiv forståelse af impulsbevarelse og energioverførsel i mikroskopiske systemer. Artiklen indeholder konkrete opgaver, der kan anvendes i undervisningen, og som udfordrer læseren til at arbejde aktivt med begreberne. Samtidig illustreres, hvordan simple modeller kan give indsigt i komplekse kvantefænomener. For fysikere er det et stærkt eksempel på, hvordan abstrakt teori kan formidles gennem velvalgte analogier.