Relativistisk bordtennis og neutronabsorption – breddeopgaver 47 og 48 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2012)
Denne artikel kombinerer teoretisk fysik med didaktiske refleksioner. Gennem to opgaver – en relativistisk kollision og neutronabsorption – illustreres anvendelsen af Lorentz-transformationer og bevaringslove . Jensen viser, hvordan selv simple systemer kan blive konceptuelt udfordrende, når relativistiske effekter inkluderes. Artiklen fremhæver vigtigheden af at træne studerende i at kombinere viden på nye måder frem for blot at anvende standardmetoder. Den didaktiske dimension gør artiklen særlig relevant for undervisere. Samtidig er opgaverne i sig selv elegante eksempler på fysikkens stringens.