Telefonstrømme – breddeopgave 39 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2010)
Denne artikel kombinerer fysikopgave og didaktisk refleksion. Opgaven handler om strømudbredelse i telefonledninger og viser, hvordan størrelser som selvinduktans, modstand og kapacitans bestemmer signalets dæmpning og udbredelseshastighed. Løsningen demonstrerer styrken i dimensionsanalyse, som gør det muligt at udlede funktionelle sammenhænge uden detaljerede differentialligninger. Forfatteren diskuterer samtidig, hvordan sådanne problemer kan bruges i undervisningen til at træne fysikstuderendes problemløsningsevner. Artiklen peger på forskellen mellem at undervise i anvendelser af fysik og at lære studerende faktisk at bruge fysikken til problemløsning. Den efterfølgende breddeopgave om en elektrostatisk vægt inviterer læserne til selv at arbejde videre med problemstillingen.