Sandflugt – breddeopgave 38 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2010)
Denne breddeopgave tager udgangspunkt i fysiske processer bag sandflugt og transport af partikler i vinden. Opgaven kombinerer klassiske mekaniske principper med atmosfæriske processer og giver læseren mulighed for selv at analysere de kræfter og dynamiske forhold, der styrer transporten af sandkorn. Artiklen ledsages af en didaktisk kommentar, der forklarer hvordan opgaven kan anvendes i undervisning på gymnasialt niveau. Dermed demonstrerer den, hvordan relativt enkle fysiske modeller kan anvendes til at beskrive komplekse naturfænomener. Opgaven fungerer samtidig som et eksempel på, hvordan fysik kan kobles til geofysiske og miljømæssige problemstillinger.