Bordtennis - breddeopgave 37 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2010)
Denne breddeopgave analyserer bevægelsen af en roterende bordtennisbold gennem luft. Udgangspunktet er spørgsmålet om, hvordan boldens spin påvirker dens bane gennem Magnus-effekten. Artiklen forklarer, hvordan rotationen skaber forskelle i luftens strømningshastighed omkring bolden. Ved hjælp af Bernoullis ligning kan man beregne det trykgradient-inducerede løft, der får bolden til at afvige fra en parabolsk bane. Opgaven demonstrerer dermed, hvordan klassisk fluidmekanik kan anvendes til at analysere et hverdagsfænomen fra sportens verden. Samtidig gives en didaktisk kommentar, der gør opgaven velegnet til undervisning på universitetsniveau.