Billygter og laservåben -breddeopgave 34 og 35 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2009)
Jens Højgaard Jensen fortsætter sin serie om RUC’s breddeopgaver med en analyse af optiske fokuseringsproblemer – fra billygter til hypotetiske laservåben. Artiklen kobler elementær diffraktionsteori (X/b = d/l) med refleksioner over, hvad der kendetegner dyb begrebsindlæring frem for rutinepræget typeopgaveløsning. Fysikken er stringent: med bølgelængde, apertur og afstand kan man estimere den fundamentale opløsningsgrænse og dermed sætte fysiske begrænsninger på energifokusering. Men det didaktiske lag er mindst lige så centralt. Artiklen diskuterer Kuhnske paradigmer, “eksemplarer” og risikoen for, at selv åbne opgaver stivner i mønstergenkendelse. For undervisere er dette en skarp refleksion over, hvordan fysikfaglighed trænes som tænkemåde – ikke blot som regneteknik.