Breddeopgave 29 og 30 - Spektrallinier - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2007)
Artiklen tager udgangspunkt i en eksamensopgave fra RUC og belyser et klassisk fysisk spørgsmål: hvorfor kunne “halv-heltalige” kvantetal forklares ved helium frem for brint? Gennem dimensionsanalyse og Bohrs atommodel vises det, at Rydberg-konstanten skalerer med Z², hvilket forklarer forholdet mellem spektrene for brint og ioniseret helium. Didaktisk fremhæves betydningen af fysisk intuition og dimensionsanalyse – både i undervisning og historisk i Bohrs eget arbejde. Artiklen giver samtidig et historisk perspektiv på korrespondensprincippets rolle i 1913-arbejdet. En kompakt, men fagligt skarp artikel, som kombinerer atomfysik og fysikdidaktik på fornem vis.