Breddeopgave 28 og 29 - Billard - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2007)
Med udgangspunkt i billardspillets mekanik demonstrerer Jens Højgaard Jensen, hvordan elementær mekanik kan anvendes med imponerende præcision på et komplekst, men velafgrænset system. Artiklen kombinerer fysikfaglig stringens med didaktiske refleksioner og viser, hvordan refleksionslov, impulsbevarelse og rotationsdynamik spiller sammen i praksis. Diskussionen illustrerer, at selv “hverdagsfysik” rummer subtile problemstillinger. Den didaktiske kommentar giver konkrete perspektiver på undervisning i klassisk mekanik. Artiklen er en påmindelse om, hvor frugtbar koblingen mellem teori og konkret systemanalyse kan være.