Breddeopgaver nr. 7 og 8 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2002)
To eksamensopgaver forbinder kernefysik, faststoffysik og statistisk mekanik. Diskussionen om n-type doping via neutronindfangning i silicium demonstrerer koblingen mellem kernereaktioner og ladningsbærere. Den anden opgave relaterer ledningsevne til Boltzmann-faktoren exp(−Eg/kBT). Artiklen viser, hvordan størrelsesordensargumenter er centrale i fysikuddannelsen. Velegnet til undervisningsmæssig refleksion.