Temanummer om kvinder i fysikkens historie - Malling, Maren (KVANT, 2025)
Dette temanummer er en hyldest til kvindelige fysikere gennem tiden og udspringer af konferencen “The Women of NBI – Then and Now”, afholdt i november 2024 af Kvinder i Fysik og Niels Bohr Arkivet. Maren Malling indleder med en refleksion over både den historiske og aktuelle situation for kvinder i fysik i Danmark og internationalt. Artiklen skitserer en udvikling, hvor adgang til universitetet for kvinder i 1875 kun langsomt har ført til reel ligestilling i forskningsverdenen. I dag er kvinder fortsat markant underrepræsenteret i toppen af det akademiske hierarki – kun 16 fysikprofessorer i Danmark er kvinder. Malling peger på behovet for både strukturelle ændringer og kulturel forandring, herunder synliggørelsen af kvindelige rollemodeller, hvis vi skal sikre en inkluderende og ligestillet fysikkultur. Artiklen rummer også et rids af den vigtige kvindehistorie ved Niels Bohr Institutet og en opfordring til handling: at fremme kulturændringer, støtte initiativer og fremhæve forbilleder. Det er en velskrevet og inspirerende introduktion til temanummeret, som sætter faglighed og inklusion i centrum.