En glaciologisk begivenhed - Gudmandsen, Preben (KVANT, 2011)
Artiklen beskriver en spektakulær kalvning fra Petermann-gletsjeren i Nordgrønland og sætter begivenheden ind i en glaciologisk og klimamæssig kontekst. Ved hjælp af satellitdata og radarobservationer analyseres dynamikken i den enorme isstrøm, der bevæger sig fra Indlandsisen ud gennem Petermann Fjord. Artiklen forklarer, hvordan gletsjertungen gradvist tyndes gennem smeltning og interaktion med relativt varmt havvand, indtil store ismassiver til sidst bryder løs. Samtidig illustrerer den, hvordan moderne målemetoder gør det muligt at følge sådanne begivenheder i detaljer og dermed forbedre forståelsen af isdynamik i Arktis. Begivenheden er ikke blot en spektakulær naturhændelse, men også et eksempel på de komplekse fysiske processer, der styrer isens bevægelse og stabilitet. Artiklen giver derfor både et indblik i glaciologiens metoder og i de større geofysiske sammenhænge, som påvirker Jordens klima og havniveau.