Risøs DR3-reaktor taget ud af drift for bestandig - Lebech, Bente (KVANT, 2000)
En æra i dansk eksperimentalfysik er forbi. Med lukningen af Risøs DR3-reaktor mistes en af Danmarks vigtigste forskningsinfrastrukturer gennem 40 år. Bente Lebech skriver med både faglig og personlig stemme en nekrolog over reaktorens rolle i neutronspredning, kritiske fænomener, superledning og materialeforskning. Artiklen er et værdifuldt historisk dokument, der sætter dansk fysiks internationale position i perspektiv – ikke mindst med anekdoter om neutronlevetidsmålinger, ultra-lave temperaturer og pionerindsatsen med kolde neutroner. En bevægende påmindelse om nødvendigheden af strategisk satsning på basal infrastruktur.