Klyngefysik - Andersen, Jens Ulrik; Hvelplund, Preben (KVANT, 1999)
Klynger fungerer som mellemland mellem molekyler og faste stoffer. ASTRIDs ion- og fotonfaciliteter muliggør fragmentations- og excitationsstudier, hvor ladningsoverførsel, dissociation og varmeledning i nanoskala kan undersøges kontrolleret. Artiklen argumenterer for, at klyngefysik afdækker emergente egenskaber (metallisering, superledning) i små systemer. Den kombinerede massespektrometri og fotonstyring åbner for systematiske skaleringsstudier. En kort men inspirerende introduktion til klyngers rige fysik.