De dansk-russiske røntgenkikkerter - Nørgaard-Nielsen, Hans Ulrik (KVANT, 1994)
Et af de største rumvidenskabelige projekter med dansk deltagelse er de dansk-russiske XSPECT-røntgenteleskoper på SRG-satellitten. Artiklen beskriver udviklingen af de innovative foliespejle, der med lav vægt og høj effektivitet muliggør stor åbning for spektroskopiske studier. Særligt bemærkelsesværdigt er Bragg-spektrometeret med krystalfiltrering af specifikke energibånd. XSPECT's styrke er evnen til at undersøge varme gasser i galaksehobe og dermed bestemme mørkt stofs fordeling. Teleskopet lover også indsigt i aktive galaksekerner og kilder til diffus røntgenbaggrund. Et vidnesbyrd om, hvordan højteknologisk samarbejde og spektroskopi baner vej for astrofysikkens næste spring.