Eschers tapeter - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 2010)
Denne artikel tager udgangspunkt i M.C. Eschers berømte grafiske værker og forbinder dem med matematikken bag plane symmetrigrupper. Larsen forklarer, hvordan de 17 såkaldte tapetgrupper beskriver alle mulige symmetristrukturer i todimensionelle gentagelsesmønstre. Ved hjælp af Eschers kunstværker bliver disse ellers abstrakte begreber levende og visuelt intuitive. Artiklen diskuterer også, hvordan Escher arbejdede systematisk med symmetrier og transformationer og i praksis udforskede matematikkens struktur gennem kunst. Læseren får dermed et indblik i et fascinerende møde mellem æstetik og matematik. Resultatet er en artikel, der både inspirerer og demonstrerer, hvordan geometriske principper kan udfoldes i kunstneriske sammenhænge.