Fermats sidste sætning - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 1993)
Med udgangspunkt i Andrew Wiles’ berømte bevis i 1993 forklarer Larsen den lange matematiske jagt på Fermats sidste sætning – fra marginnotatet i Arithmetica til moderne modulformer. Artiklen gennemgår de klassiske beviser for n = 3 og 4 med Fermats egen descente infinie og Eulers elegante algebra. Med overskud og historisk blik peges på den paradoksale situation, at det bevis, Wiles har leveret, er alt for langt og teknisk til at ligne Fermats egne metoder – og dermed forbliver Fermats eget "mirabilem demonstrationem" en matematisk myte. En tankevækkende artikel for både fysikere og matematikinteresserede.