Hvordan virker en lommeregner? - Esrom Larsen, Mogens (KVANT, 1990)
Hvordan kan en lommeregner finde kvadratroden af 2 på millisekunder – uden at kende 1.414213562… i forvejen? Esrom Larsen tager os med ned i bit’ens maskinrum og forklarer trin for trin hvordan binære operationer, skift og iterationer udgør regnende logik. Artiklen er både en pædagogisk perle og en matematisk teknologisk rejse, fra 2-talsystem og menteføring til “kinesisk restklasseregning”. For alle fysikere, der vil forstå computeren som talbehandler – og ikke blot som et sort boks.