Zenons paradoks – ren logik eller besnærende retorik? - Thorup, Mikkel (KVANT, 1990)
Artiklen giver en levende og intellektuelt udfordrende gennemgang af Zenons klassiske paradoks om Achilleus og skildpadden og bruger dette som afsæt for en dybere diskussion af argumentationens natur i naturvidenskaben. Gennem en pædagogisk fortælling og matematiske eksempler – herunder konvergerende rækker og analogien med det delte kagestykke – demonstrerer Thorup, hvordan uendelighed i antal ikke nødvendigvis indebærer uendelighed i tid eller størrelse. Artiklen afdækker, hvordan tilsyneladende stringente argumenter kan føre til forkerte konklusioner, hvis vores intuitive forståelse af tid, bevægelse og kontinuitet bruges ukritisk. Forfatteren diskuterer både matematiske og mere spekulative fysiske forklaringer, herunder ideen om tidskvantisering, som mulige veje ud af paradokset. Samlet set fungerer artiklen som en refleksion over grænsefladen mellem logik, matematik, fysik og retorik – og som en påmindelse om, hvorfor kritisk analyse er afgørende for naturvidenskabelig erkendelse.