Fra oliedråber til kvantelåse - Holst, Thorsten (KVANT, 1993)
Fra Millikans oliedråbeeksperimenter i starten af 1900-tallet til dagens kvantelåse og enkelt-elektron-transistorer – artiklen følger ladningens kvantisering fra klassisk til moderne faststoffysik. Holst beskriver, hvordan ultrasmå tunnelkredsløb tillader måling og styring af individuelle elektroner og diskuterer Coulomb-blokade, elektronpumper og deres potentielle rolle i metrologi, fx til ny amperestandard eller bestemmelse af finstrukturkonstanten. Eksperimentet med fire serieforbundne tunneldioder viser dog uventet hurtige tunnelleringer, hvilket peger på ukendte støjkilder. En tour de force i mesoskopic physics, der forbinder grundfysik med teknologisk anvendelse.