Kaos og periodiske baner - Rosenqvist, Per E. (KVANT, 1994)
Hvordan kan man forstå statistiske størrelser i kaotiske systemer uden at antage ergodicitet? Per E. Rosenqvist viser, hvordan de klassiske baner i systemer som det ikoniske 3-skive-system danner grundlag for en præcis, deterministisk tilgang til gennemsnitsberegninger via såkaldte zeta-funktioner. Artiklen gennemgår symbolsk dynamik, cykler, escape-rates og kvanteanaloger – og introducerer læseren til, hvordan skygning og periodiske baners stabilitet kan give imponerende konvergens i beregninger. I kvantegrænsen forbindes dette med Selberg-produkter og spredningsresonanser. Artiklen forener kaosteori og kvantemekanik i en analytisk og numerisk stærk ramme og demonstrerer, at kvantekaos ikke blot er muligt – det er essentielt. Et must-read for fysikere med interesse for dynamiske systemer og semiclassisk kvantisering.