Astrometri fra rummet – nu og i fremtiden - Høg, Erik (KVANT, 1994)
Hipparcos missionen markerer et gennembrud i astrometrisk præcision med positioner og parallakser for 120.000 stjerner. Erik Høg beskriver teknologien bag missionen og introducerer efterfølgeren Roemer – et forslag til ESA om en CCD-baseret satellit med 100.000 gange større effektivitet. Gennem detaljeret analyse af måleprincipper og systemarkitektur viser artiklen, hvordan billeddannende CCD’er i drift-scan-mode revolutionerer målenøjagtigheden og åbner mulighed for parallakser i hele Mælkevejen. Roemer+ tager skridtet videre med interferometrisk vinkelmåling. En spændende rejse i præcisionsoptik og dataintegration, der placerer dansk astrometri centralt i den europæiske rumforskning.