Superskaller i metalklynger - Hansen, Klavs (KVANT, 1991)
Kan man forstå skaller i klynger på samme måde som i atomer og kerner? Klavs Hansen demonstrerer, hvordan metalklynger af natrium udviser kvantiseret elektronstruktur, der har paralleller til skalmodellen i kernefysik. Artiklen tager læseren med fra eksperimentel fremstilling af metalklynger via adiabatisk ekspansion til massespektre, hvor de magiske tal fremtræder tydeligt. Med Bohr-Sommerfeld-kvantisering og semi-klassisk analyse forklares både almindelige skaller og de mere subtile “superskaller”, som opstår ved interferens mellem forskellige klassiske baner. En stærkt teoretisk og eksperimentelt forankret artikel, som kobler nanofysik til kvantemetrologi.