Tycho Brahe og renæssancens verdensbillede - Kragh, Helge (KVANT, 2006)
Helge Kragh fører læseren ind i den kosmologiske brydningstid, hvor Tycho Brahes geo-heliocentriske system udgjorde et seriøst alternativ til både Ptolemæus og Kopernikus. Artiklen viser, hvordan det tychoniske system ikke blot var et kompromis, men et empirisk velfunderet verdensbillede baseret på hidtil usete præcisionsmålinger. Kragh analyserer de teologiske og naturfilosofiske implikationer af at tildele himmellegemerne materiel karakter og diskuterer, hvordan optik og matematik indgik i argumentationen. Vi får samtidig indblik i systemets udbredelse i 1600-tallet og dets betydning for astronomiens videre udvikling. Artiklen er en skarp påmindelse om, at videnskabelig fremdrift sjældent følger en lineær fortælling.