Om enheden mol i SI-systemet - Rasmussen, Finn Berg (KVANT, 2011)
Artiklen, som er foranlediget af et læserspørgsmål, diskuterer begrebet mol og dets rolle i det internationale SI-enhedssystem. Finn Berg Rasmussen gennemgår den historiske baggrund for definitionen af mol og dens tætte forbindelse til Avogadros konstant. Artiklen forklarer, hvordan mol fungerer som en bro mellem mikroskopiske partikelantal og makroskopiske målinger i laboratoriet. Samtidig diskuteres de metrologiske udfordringer ved præcise definitioner af fundamentale enheder og hvorfor sådanne definitioner er afgørende for naturvidenskabelig konsistens. Artiklen giver et klart overblik over både den kemiske og fysiske betydning af begrebet stofmængde. For fysikere giver teksten et nyttigt perspektiv på, hvordan selv tilsyneladende simple enheder hviler på dybe konceptuelle og eksperimentelle fundamenter.