Temanummer om CERN - Nielsen, Børge Svane (KVANT, 2014)
I anledning af CERN laboratoriets 60 års fødselsdag sætter dette korte oplæg scenen for hele temanummeret ved at indramme CERN som et af de mest succesfulde videnskabelige samarbejder i moderne tid. Artiklen trækker linjer tilbage til efterkrigstidens visioner om at samle europæisk kernefysik i fredens tjeneste og viser, hvordan denne ambition materialiserede sig i verdens førende partikelfysiklaboratorium. For forfatteren er det særligt interessant, hvordan organisatoriske og politiske beslutninger har været lige så afgørende for dannelsen af CERN som de teknologiske og grundvidenskabelige gennembrud. Teksten fungerer som en invitation til at reflektere over, hvordan “big science” opstår og videreføres i et kollaborativt videnskabeligt samarbejde. Den giver samtidig en implicit påmindelse om, at fremtidens gennembrud kræver samme grad af international koordinering og langsigtet tænkning.