Ørsted og Andersen og guldalderens naturfilosofi - Gjesing, Knud Bjarne (KVANT, 2013)
Artiklen udforsker mødet mellem H.C. Ørsted og H.C. Andersen og deres fælles interesse for naturens orden. Gjesing viser, hvordan naturfilosofien i guldalderen integrerede æstetik og videnskab. Ørsteds elektromagnetisme bliver sat i relation til en bredere kulturel kontekst, hvor naturen forstås som både fysisk og poetisk. For fysikere giver artiklen en historisk dybde til begreber, vi ellers tager for givet. Den illustrerer, hvordan videnskabelige gennembrud også er kulturelle begivenheder. Samtidig giver den en sjælden indsigt i tværfaglige dialoger i dansk videnskabshistorie.