Røntgenstråling og CT-skanning for gymnasieelever - Trinhammer, Ole L. (KVANT, 2019)
Artiklen beskriver, hvordan gymnasieelever kan arbejde eksperimentelt med røntgenstråling og CT-skanning i Nanoteket på DTU Fysik. Den forklarer, hvordan todimensionale røntgenskygger fra mange vinkler kan omdannes til tredimensionale rekonstruktioner ved hjælp af absorptionsloven og den inverse radontransformation. Artiklen gennemgår både simple skyggeøvelser, LEGO-baseret tomografi, billedbehandling af CT-data og 4D-skanning, hvor tiden bruges som ekstra dimension til at visualisere bevægelige mekanismer.