Starburstgalakser - Gullberg, Bitten (KVANT, 2023)
Forestil dig galakser, der sprøjter stjerner ud 100 gange hurtigere end Mælkevejen – i universets ungdom! Starburstgalakserne er kosmos’ vilde teenagere: kaotiske, støvede og ufatteligt produktive. Men hvordan opstår de? Og hvorfor er de så svære at forstå? Bitten Gullberg tager os med til frontlinjen af observationel astrofysik – fra ALMAs præcise millimeterblik til JWSTs infrarøde detaljer. Vi ser på stjernedannelsens motorer, kolliderende galakser, galaktisk kannibalisme og gas fra det intergalaktiske medium. Artiklen er spækket med både teori, observation og de nyeste resultater – et must-read for alle med interesse for galaksernes evolution.