Stormflod over Danmark – modellering, prognoser og eksempler fra Østersøen - Madsen, Kristine S; Nielsen, Jacob W.; Larsen, Morten A.D; Stendel, Martin; Aakjær, Peter; Pelt, Sebastian; Yang, Xiaohua; Buch, Erik; Hansen, Erik K. (KVANT, 2024)
Stormfloden i oktober 2023 gav Danmark den højeste vandstand i Østersøen i over 100 år. Artiklen dykker ned i de oceanografiske og meteorologiske mekanismer bag begivenheden. De kan beskrives i tre trin, som kombinerede akkumuleret vindpåvirket vandmasse og stærk østenvind. Med et fysisk fundament i Navier-Stokes, kontinuitets- og termodynamiske ligninger beskriver forfatterne DMI’s moderne modelkompleks til prognoser: højtopløste atmosfære- og havmodeller, nesting-teknikker og ensemblekørsler. Artiklen viser, hvordan små variationer i vind og geografi kan føre til store forskelle i stormflodsudvikling. De vagtgående meteorologer bruger modelprognoser og observationer af vandstanden omkring Danmark til at udsende varsler. Den historiske stormflod i 1872 inddrages som et spejl og advarsel om, hvad der kan ske i et varmere klima, hvor 20-årshændelser vil forekomme med få års mellemrum. Et stærkt eksempel på anvendt fysik i samfundets tjeneste.