Molekylære motorer: Små systemer langt fra ligevægt - Golubeva, Natalia (KVANT, 2011)
Artiklen introducerer de fascinerende molekylære motorer, der driver mange af cellens processer. Natalia Golubeva forklarer, hvordan disse nanoskala maskiner opererer langt fra termodynamisk ligevægt og udnytter kemiske energikilder til at generere mekanisk arbejde. Artiklen beskriver de fysiske principper bag motorernes funktion, herunder Brownsk bevægelse, energilandskaber og stokastiske processer. Læseren får et indblik i, hvordan statistisk fysik anvendes til at forstå biologiske systemer på molekylært niveau. Samtidig fremhæves de tværfaglige forbindelser mellem fysik, kemi og biologi i studiet af levende systemer. Artiklen viser, hvordan fundamentale fysikprincipper kan forklare komplekse biologiske funktioner.