Bæredygtig energiudvikling - Meyer, Niels I (KVANT, 2011)
Den globale opvarmning er ikke længere en abstrakt fremtidstrussel, men en proces der allerede påvirker Jordens klimasystem. I denne artikel gennemgår Niels I. Meyer den fysiske baggrund for drivhuseffekten og de energipolitiske udfordringer, som følger af menneskets massive forbrug af fossile brændsler. Artiklen diskuterer den globale temperaturbalance og rollen som drivhusgasser som CO₂, metan og lattergas spiller i Jordens strålingsbalance. Samtidig analyseres de teknologiske muligheder for en overgang til et energisystem baseret på vedvarende energikilder såsom vind, sol og biomasse. Meyer argumenterer for, at løsningerne i høj grad allerede findes, men at den politiske og samfundsmæssige implementering halter bagefter. Artiklen inviterer dermed læseren til at reflektere over fysikkens rolle i fremtidens energisystemer og de langsigtede strategiske beslutninger, der kræves for at skabe en bæredygtig udvikling.