Kepler-missionen – jagten på jordlignende planeter - Buchhave, Lars A (KVANT, 2011)
Kepler-missionen repræsenterer et afgørende gennembrud i jagten på planeter omkring andre stjerner. Artiklen beskriver, hvordan NASA’s Kepler-teleskop anvender ekstremt præcise lysmålinger til at opdage planeter ved hjælp af transitmetoden. Ved at registrere små ændringer i en stjernes lysstyrke kan astronomer identificere planeter, der passerer foran stjernen. Artiklen gennemgår nogle af missionens første spektakulære resultater, herunder opdagelsen af over 1200 planetkandidater og komplekse planetsystemer som Kepler-11. Desuden diskuteres metoder til at bestemme planeternes masse, radius og tæthed, hvilket giver indsigt i deres indre struktur. Artiklen viser, hvordan Kepler-missionen radikalt har ændret vores forståelse af planetsystemer og åbnet muligheden for at vurdere, hvor almindelige jordlignende planeter er i Mælkevejen.