Med neutrinoen som fødselshjælper – en ny mekanisme for grundstofdannelse - Zinner, Nikolaj Thomas (KVANT, 2008)
Zinner beskriver en ny mekanisme, hvor neutrinoer i supernovaer kan forklare dannelsen af sjældne protonrige isotoper. Artiklen placerer problemstillingen i forlængelse af klassisk kernesyntese-teori (B²FH) og diskuterer nyere observationer af metalfattige stjerner. Med både teoretisk og astrofysisk perspektiv illustreres, hvordan svagt vekselvirkende partikler kan spille en afgørende rolle i kosmisk kemisk evolution. Artiklen viser samspillet mellem observation, numerisk modellering og kernefysik. Et stærkt bidrag for læsere med interesse for elementernes kosmiske oprindelse.