Foreningen af naturens kræfter længe efter Ørsted - Gulbrandsen, Kristján; Petersen, Troels C.; Nielsen, Børge Svane (KVANT, 2020)
I 1820 opdagede Ørsted forbindelsen mellem elektricitet og magnetisme – men drømmen om at samle alle naturens kræfter under én matematisk hat lever videre i dag. I denne artikel føres læseren fra Ørsteds gnist til nutidens kvark-gluon-plasma og jagten på en samlet teori for universets fire fundamentale kræfter. Forfatterne tager os med til hjertet af eksperimenterne på CERN, hvor de tungeste ioner kolliderer med næsten lysets hastighed for at genskabe forholdene fra universets spæde begyndelse. Vi lærer, hvordan kvantekromodynamik forklarer den stærke kernekraft, og hvordan partiklernes opførsel i de ekstremt varme og tætte tilstande afslører nye sider af fysikkens dybe struktur. Artiklen stiller også skarpt på Higgs-partiklen og de elektrosvage vekselvirkninger – og på fysikkens fortsatte kamp for at forene disse med tyngdekraften. Her er både høj energi og høj forståelse: en kraftfuld fortælling om, hvordan fysikken fortsætter Ørsteds projekt med at finde enheden i naturens mangfoldighed. En fascinerende rejse ind i moderne partikelfysik og de spørgsmål, der stadig mangler svar.