Kemikeren H. C. Ørsted - Kragh, Helge (KVANT, 2019)
Helge Kragh genplacerer Ørsted i kemiens historie og gør overbevisende klart, at hans virke ikke kan reduceres til elektromagnetismen alene. Artiklen gennemgår både hans tidlige kemiske arbejde, hans alternative dynamiske kemi og hans modstand mod atomteorien, som han anså for fysisk og filosofisk utilstrækkelig. Det mest spændende spor er fortællingen om fremstillingen af aluminium i 1825 og den efterfølgende prioritetstvist med Wöhler. Her bliver videnskabshistorie konkret: laboratoriemetoder, kemiske forbindelser og historiografiske misforståelser flettes sammen i et forløb, der først sent gav Ørsted fuld anerkendelse. Artiklen er særligt læseværdig, fordi den viser, hvordan selv en “sekundær” opdagelse i sin samtid kan vise sig at pege frem mod hele den moderne aluminiumalder.