H. C. Ørsteds udenlandske rejser - Jelved, Karen; Jackson, Andrew D. (KVANT, 2019)
Artiklen følger Ørsted gennem otte udenlandsrejser og bruger hans breve som en sjælden kilde til både hans faglige og personlige udvikling. Rejserne fremstilles som afgørende for, at Ørsted blev en international videnskabsmand, der kunne navigere mellem tysk naturfilosofi, fransk eksperimentalisme og britisk teknologisk modernitet. Undervejs møder læseren Ritter, Goethe, Fourier, Davy, Faraday og Babbage, og netop denne kreds viser, hvor tæt Ørsted var forbundet med Europas videnskabelige netværk. Artiklen er særlig stærk, fordi den også viser bagsiden: fejlvurderinger, politiske spændinger og nationale konflikter, som til sidst skygger for idealet om videnskabens internationale broderskab. Det bliver derfor både en rejse gennem Europa og en rejse ind i dannelsen af det moderne videnskabssamfund.