H. C. Ørsted og de nye ord - Gregersen, Frans (KVANT, 2019)
Frans Gregersen placerer Ørsteds sprogarbejde i et langt historisk perspektiv og viser, at kampen om naturvidenskabens sprog også er en kamp om adgang til viden. Artiklen gør det klart, at Ørsted ikke blot opfandt smarte ord, men forsøgte at åbne naturvidenskaben for en bredere offentlighed ved at skabe danske termer, som kunne forstås, bøjes og bruges produktivt. De store succeser, “ilt” og “brint”, analyseres både sproghistorisk og semantisk, og netop denne dobbelte belysning gør artiklen meget overbevisende. Samtidig er fiaskoen med “æsk” et godt modstykke, fordi den viser, at terminologisk nyskabelse ikke kan planlægges fuldstændigt. Artiklen er særlig læseværdig, fordi den forbinder sprogpolitik, semantik og videnskabshistorie på en måde, som gør Ørsted uventet aktuel.