En videnskabelig duo: Matematikkens samspil med fysik 1809-1950 - Lützen, Jesper (KVANT, 2020)
Hvorfor virker matematik så forbløffende godt til at beskrive den fysiske verden? Jesper Lützen tager os med på en fascinerende rejse gennem 140 års videnskabshistorie og viser, hvordan matematik og fysik ikke bare anvender hinanden – de former hinanden! Med skarpe historiske nedslag i Liouvilles spektralteori, Hertz’ alternative mekanik og udviklingen af distributionsteorien, udfolder artiklen, hvordan konkrete fysiske problemer gang på gang har presset matematikere til at tænke nyt. Læs hvordan upublicerede noter, uventede eksperimenter og filosofiske skift har været med til at forme moderne matematik og fysik – og få et helt nyt blik på Wigners "urimelige effektivitet"!