Kobberlagkager og andre superledere - Tranum Rømer, Astrid (KVANT, 2021)
Forestil dig en verden hvor strøm suser ubesværet gennem kabler uden energitab. Det er superledernes løfte – og mysterium. Denne artikel serverer hele historien, fra opdagelsen i 1911 til nutidens højtemperatur-superledere, med en herlig blanding af fysik, fortælling og filosofi. Du møder Cooper-par, kvantegitter, og den berømte, men stadig ufuldendte, BCS-teori. Og så får du indblik i de eksperimenter, der én dag måske bringer os til målet: superledning ved stuetemperatur. En spændende læsning for både teknik-optimister og kvantefysik-romantikere.