Det grønne fluorescerende proteins fotoaktive molekyle: Hvad tænder det? - Langeland, Jeppe; Kjær, Christina; Andersen, Lars H.; Nielsen, Steen Brøndsted (KVANT, 2021)
Hvordan får et protein et indesluttet molekyle (kromofor) til at lyse – og hvorfor slukker kromoforen igen, når man tager den ud af sit proteinmiljø? Denne artikel tager dig med ind i den fotofysiske verden af det grønne fluorescerende protein (GFP), kendt fra gopler og uundværligt i moderne biologi. Ved hjælp af avancerede eksperimenter i gasfase og ved lave temperaturer, bl.a. med Aarhus’ spektakulære lagerringe og Paul-fælder, afdækker forfatterne, hvad der skal til for at få GFP’s lysende hjerte – kromoforen – til at fluorescere. Artiklen giver et sjældent blik ind i, hvordan mikroskopiske vekselvirkninger og elektriske felter kan være afgørende for lysudsendelse, og den viser, hvordan grundforskning i fysik spiller en central rolle i udviklingen af bedre biologiske markører. Læs med og få indsigt i, hvordan man tænder lyset – én foton ad gangen!