Vejen til den elektromagnetiske feltteori - Buhl, Hans (KVANT, 2022)
Hvordan gik vi fra Ørsteds simple opdagelse til Maxwells revolutionerende ligninger – og hvordan forandrede det alt? I denne velskrevne og videnskabshistorisk fascinerende artikel trækker Hans Buhl dig med på en rejse gennem 1800-tallets kaotiske, men afgørende udvikling af elektromagnetismen. Det hele starter med H.C. Ørsteds ikoniske eksperiment, men hurtigt vokser landskabet af teorier – fra Ampères strømme og Faradays kraftlinjer til Maxwells elegante feltligninger og idéen om lys som elektromagnetiske bølger. Du får ikke blot en teknisk gennemgang, men en levende fortælling om passionerede videnskabsfolk, rivaliserende paradigmer og visionære idéer, der kolliderer og smelter sammen. Artiklen skildrer den dybe brydning mellem fjernvirkningsmodeller og feltteorier og kulminerer i Maxwells erkendelse af, at elektromagnetisme og lys er ét og samme fænomen. Det hele munder ud i Einsteins radikale afskaffelse af æteren og hans hyldest til Maxwells tankesæt – som grundlaget for moderne fysik. Denne artikel er et must for alle, der elsker at forstå hvordan vi kom frem til det, vi i dag tager for givet. Det er både intellektuelt tilfredsstillende og dybt inspirerende. En sand opdagelsesrejse i idéernes historie.