En solstorm forbedrer dateringen af Vikingetiden - Philippsen, Bente; Olsen, Jesper (KVANT, 2022)
En mystisk solstorm i år 775 e.Kr. har ikke bare sat sine spor i atmosfæren – den har også vendt op og ned på, hvordan vi daterer fortiden. Med en uhyre detaljeret udgravning i Ribe og avanceret kulstof-14-datering har forskere skabt en ny kronologi for vikingetiden med en præcision som aldrig før. Denne solstorm – en såkaldt Miyake-begivenhed – blev brugt som fixpunkt til at forankre lag i jordprofilen, og gav mulighed for at datere ændringer i handel, håndværk og kultur med overraskende klarhed. Artiklen forklarer, hvordan partikler fra rummet og højteknologisk AMS-analyse hjælper os med at forstå, hvornår vikingerne begyndte at sejle mod fjerne horisonter – og hvorfor. En fascinerende fortælling, hvor fysik og arkæologi forenes i jagten på fortidens tidslinje.